Odpoczynek od gotowania, czyli strefa gastronomiczna
- Szczegóły
- Kategoria: Aktywności
- Opublikowano: wtorek, 16, kwiecień 2019 09:13
- Super User
- Odsłony: 134
Zgłodniałeś? Nie uciekaj do domu, zjedz z nami!
Strefa Gastronomiczna Pogorianin to od dobrych kilku lat wydarzenie samo w sobie. Nie chodzi o to, by na szybko uzupełnić kalorie, przełykając absurdalnie drogie byle co. Nasza Strefa Gastronomiczna to podróż przez wiele kontynentów, ukłony dla kulinarnych tradycji, ale i kuchenne eksperymenty – a wszystko najlepszej jakości, najczęściej z ekologicznych składników, przygotowane przez mistrzów w swoim fachu.
W Strefie Gastronomicznej Pogorianin wasze podniebienia rozpieszczają:
3 Siostry
Kawa najwyższej jakości, alternatywne metody parzenia. Do tego ręcznie robione i wypiekane na miejscu bajgle oraz domowe ciasta, smoothies i koktajle.
Anatomia Gruzji
Najważniejsze w karcie są chaczapuri (z serem gruzińskim lub mięsem, ale też pastą szpinakową pchali lub jajkiem na twardo) oraz kociołki z gruzińskimi specjałami: z kurczakiem, wołowiną, ale też w opcji wegetariańskiej i bezglutenowej.
Bbkings
Prawdziwe amerykańskie Grill & BBQ. Wszystko przyrządzone w oryginalnym półtoratonowym smokerze, opalanym jedynie sezonowanym drewnem wędzarniczym oraz węglem drzewnym.
„Co czyni nasze gotowanie wyjątkowym? Ogień. Żywy ogień. Kapryśny, podatny na wiatr, nie zawsze chętny do współpracy, ceniący czas. Podążajcie za dymem aby nas znaleźć”.
Burger Ratunkowy
Szukajcie Forda E350 z 93. roku, którego właściciele Burgera Ratunkowego sami sprowadzili z USA i przerobili. Nazwa stąd, że mamy do czynienia z ratownikami medycznymi, z kilkunastoletnim stażem w pogotowiu, których pasją jest jednak gotowanie. „Burgery robimy z certyfikowanej wołowiny QMP, z bydła ras mięsnych, jak Black Agnus. Do tego autorska maślana bułka, własnego pomysłu i wykonania, dodatki i sosy. Sami kisimy ogórki i marynujemy cebulę”.
Etno Cafe
12 rodzajów kawy sprowadzanych z Etiopii, Rwandy i Brazylii od zaprzyjaźnionych plantatorów. Jednorodne i mieszanki. Washed i natural. Specjalność – Cold Brew Coffee by Etno Cafe.
Frutopia
Juice bar na czterech kółkach. Zdrowe, świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne, koktajle z dodatkami superfoods, wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe przekąski, zdrowe smakołyki. Frutopia nastawiona jest na szerzenie świadomości, że „jesteśmy tym, co jemy”.
Funky Donkey Cafe
Mobilna kawiarnia. Poza kawą oferuje herbatę, gorącą czekoladę i przekąski. „Jesteśmy tam, gdzie dzieje się coś ciekawego. Stawiamy na własne wyroby, a nie na masową produkcję, współpracujemy z lokalnymi dostawcami i niewielkimi wytwórcami. Dzięki temu zawsze doskonale wiemy, co znajduje się w kubku, który od nas dostajecie...”
Glaviče
Nowość na rynku food trucków, inspirowana street foodem krajów centralnej i południowej Europy. Podstawą jest jedyna w swoim rodzaju razowa bułka w kształcie rożka, pieczona na naturalnym zakwasie, wypełniana mięsnymi kulkami z najwyższej jakości wołowiny lub kiełbaskami wieprzowymi. Całość dopełniają świeże warzywa, kiełki oraz gorące sosy własnej produkcji.